איך להתגבר על טראומה אחרי תאונת דרכים עם אופנוע?

רוב האנשים שעוברים תאונת אופנוע חשים פחד מלחזור לכביש והחזרה לרכיבה מלווה בחששות, זהירות והדרגתיות, חלקם יעשו זאת די מהר וחלקם לא ייצלחו את האתגר. תאונות דרכים ולבטח תאונת אופנוע הם אירוע קשה וטראומטי וכמעט חצי מכלל האנשים שהיו מעורבים בתאונות דרכים  מפתחים פוסט טראומה וחרדת נהיגה שמטרתה להגן על האדם באופן הכי ודאי מפני חווית טראומה שנייה.

הסיבות להיווצרות טראומה אחרי תאונת דרכים

טראומה אחרי תאונת דרכים נוצרת מתוך המאפיינים והעוצמות לאותו האירוע הספציפי. בתאונת אופנוע הרוכב חווה תחושה גופנית מאוד חזקה של איבוד שליטה, יש מעבר חד מתחושת שליטה של הגוף על האופנוע לתחושת חוסר שליטה על גופך ועל האופנוע.

באופנוע יש תחושה ייחודית שאין ברכב, השליטה באופנוע היא באמצעות כל אברי הגוף, שיווי המשקל נשמר באמצעות תנועות הגוף ומנח הישיבה של הרוכב ,רגע התאונה גורם לאיבוד שליטה כולל שנחווה באופן טראומטי בכל הגוף.

רוכבי אופנועים כבדים שפיתחו טראומה וחרדת נהיגה בעקבות תאונה עלולים לעבור מתפיסה עצמית של "גבריות " וחוזק לתפיסה עצמית של חולשה וחוסר מסוגלות אך התפיסה העצמית וההנאה מרכיבה יכולים לחזור במלואם.

עצות להתגברות על הטראומה אחרי תאונת דרכים עם אופנוע

עברת תאונה? אתה מזהה כי אתה חווה טראומה אחרי תאונת דרכים שמונעת ממך לרכב? קשה לך לדמיין את חייך העתידיים מבלי רכיבה על אופנוע? הנה כמה עצות שיכולות לקדם אותך אל עבר העמידה באתגר:

נסה לרכב על האופנוע אפילו רק לסיבוב חצר

אם זה אפשרי חשוב מאוד לא להימנע! אם לא שללו לך את הרישיון בעקבות התאונה והאופנוע שלך גם הו במצב תקין, נסה למצוא את הדרך לנהוג שוב, כל יום סיבוב קצר, על מנת להשאיר את המקום הזה פעיל ומאפשר בהמשך חזרה לרכיבה שגרתית .

שקול לקחת מספר שיעורי רענון

מורים לנהיגה על אופנוע יכולים להיות אפשרות מצויינת לליווי ברכיבות הראשונות, הם מתורגלים בליווי וויצירת ביטחון, יודעים להתקדם בקצב של הרוכב, אם תמצא מורה שאתה מתחבר אליו, כדאי לקחת כמה שיעורי נהיגה איתו בתאום. הוא יכול לתת ליווי בפועל לנהיגות הראשונות שהן הקשות ביותר.

פנה לטיפול כמה שיותר מהר סמוך למועד תאונה

לא לחכות, לא לומר לעצמך שצריך זמן, וזה יעבור לבד, אם אתה מזהה כי יש לך סימנים של טראומה אחרי תאונת דרכים, שלרוב מופיעים כמה ימים עד חודש ממועד התאונה דאג ללכת לטיפול על מנת שהטראומה והחרדה לא יתקבעו, כאשר הזיכרון והתגובתיות טריים סיכויי ההחלמה טובים יותר.

איך תדע? קודם כל, בחן את עצמך האם אתה מפחד לרכב שוב ואם התאונה השאירה בך חותם טראומטי? מלבד זה שים לב לסימנים המעידים על פוסט טראומה: מחשבות טורדניות, פלאשבקים מהתאונה, פחד, עוררות יתר, התקפי חרדה, הימנעות מנהיגה או רכיבה. לפוסט טראומה יש ביטוי בכל הרמות, הרמה הרגשית, הרמה הקוגניטיבית, הרמה ההתנהגותית, הרמה הפזיולוגית והיא פוגעת באיכות החיים, טיפול פסיכולוגי הוא מענה הכרחי אם אתה סובל מפוסט טראומה.

פנה לקבלת טיפול מתאים

הטיפול הטוב ביותר במקרה כזה הוא טיפול CBT, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכח כיעיל ביותר בטיפול בחרדה ממוקדת בעקבות פוסט טראומה. חפש מטפל CBT שעובד בגישה משולבת עם פסיכותרפיה (טיפול דינמי), וכך תוכל לטפל במרכיבים של חרדת הנהיגה וגם לעבד את הטראומה שזקוקה לטיפול. בטיפול CBT תעשה עבודה ממוקדת על המחשבות שמונעות ממך לגשת לנהיגה שוב באופנוע, ובצורה מבוקרת תעשה עבודה התנהגותית לחזרה לנהיגה,ניתן לשלב את הנסיעות עם המורה לנהיגה בעיתוי הנכון בטיפול.

המשך לגלות עניין ולהתעדכן בתחום

אם אחרי הכל יש בך מוטיבציה לחזור ולרכב שוב, כנראה שרכיבה ועיסוק באופנועים הוא תחביב אהוב עליך. המשך כל הזמן להתעדכן, לקרוא על אופנועים חדשים, על גאדג'טים ותוספות, גם אם אתה עוד לא רוכב חזרה, המשך להזין את הסקרנות והאהבה שלך לתחום. אם אתה לא רוכב כרגע, אין זה אומר שאתה צריך להתנתק מהתחום ולהרעיב את אהבתך לאופנועים, שמר את האהבה הזו והיא תתן לך מוטיבציה לחזרה לרכיבה.

דע שזה בסדר גם לוותר על האופנוע

חשוב לזכור שזה לא מחוייב המציאות לחזור ולרכב על אופנוע במצב של טראומה לאחר תאונת דרכים והרבה אנשים ייבחרו שלא לחזור לרכב לעולם, זו אופצייה אפשרית ולגיטימית אם היא מתאימה לשגרת חייהם והם שלמים איתה. למולם נמצאת קבוצת האנשים שמרגישה ההיפך ומלאת רצון לחזור ולרכב שוב. אם כך הדבר, חשוב מאוד לעשות זאת בצורה מבוקרת, בליווי איש מקצוע לפן הפסיכולוגי ולפן הטכני, כך שבסופו של דבר התהליך יחזיר לך את הביטחון שהיה לך.

שלח הודעה בוואטסאפ חייגו אלינו פתח\סגור טופס צור קשר

    צרו קשר ונחזור אליכם