יותר ויותר נהגים בישראל מחפשים דרך להיפרד מהרכב עם ארבעת הגלגלים, זה שמקשה עליהם לנצח את פקקי התנועה ואת החיפושים המפרכים אחר החניה. אלא שכדי לרכוש אופנוע אנחנו צריכים גם רישיון, בדיוק כפי שנדרשנו להנפיק רישיון לפני שהתיישבנו מאחורי ההגה.
אז איך עושים את זה? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת.
מתי מותר לכם להתחיל?
באופן כללי אפשר להוציא רישיון אופנוע כבר מגיל 16, כאשר סוגים מסוימים של אופנועים עשויים לעכב אתכם ולדרוש מכם להמתין עם הלימודים עוד שנה או שנתיים.
למשל, אופנוע עד 47 כוח סוס מחייב רישיון שאליו אפשר להתחיל ללמוד מגיל 18 בלבד, וכדי להגיע אל האופנועים הגדולים יותר תצטרכו לחכות לגיל 21, לא פחות. לעומת זאת, קטנועים (125 סמ"ק) הם פתרון לא רע אם אתם משתוקקים להוציא רישיון כבר בגיל 17, ותוכלו ללמוד אליו מגיל 16, באישור ההורים.
המבחנים הנדרשים
מי שמוציא רישיון על קטנוע עוד לפני שיש בידיו רישיון רכב יידרש לעבור מבחן תיאוריה, אבל אם החלטתם לעבור לרכב הדו-גלגלי אחרי שנים רבות וטובות עם המכונית הפרטית, אתם בהחלט פטורים מהמבחן הזה. כדי לקבל את הפטור תצטרכו להגיש טופס בקשה ולפנות למשרד הרישוי.
אם אין לכם פטור אתם אמורים לעבור את מבחן התיאוריה כמו כל נהג אחר בישראל, כאשר הרישום למבחן מתבצע באופן מקוון. דרך אגב, באינטרנט נמצאים גם אתרים שיעזרו לכם ללמוד לקראת הבחינה הזו, אם אתם זקוקים להם.
מחיר הבחינה, אם תהיתם, הוא 63 שקלים, ואתם יכולים לחזור עליה שוב ושוב אם תיכשלו, אבל בהנחה שאין לכם זמן יותר כדאי שתלמדו היטב לקראת הפעם הראשונה שלכם.
הלימודים והמבחן המעשי
גם אם עדיין לא השלמת את בחינת התיאוריה אתם יכולים להתחיל ללמוד נהיגה, והלימודים יכינו אתכם היטב לקראת היום שבו תגיעו לבחינה המעשית. הבחינה הזו תתקיים במגרש סגור והבוחן יבדוק את השליטה שלכם ברכב.
תצטרכו לרכב ב"סללום" ברחבי המגרש, להאיץ ולבלום לפי דרישה, ורק אחרי שתוכיחו שאתם שולטים בכלי הרכב עצמו תגיעו למבחן הדרך. המבחן הזה, אתם בטח מנחשים, הוא מבחן שאמור להוכיח שאתם יכולים להשתלב בתנועה בקלות, שאתם מצייתים לתמרורים ולתקנות, ובאופן כללי – שאתם פשוט יודעים מה אתם עושים.
גם אם תיכשלו בבחינה הזו אתם לא צריכים לדאוג. בזמן שאתם קובעים מועד חדש תוכלו לחזור ולתרגל, להבין מה עשיתם לא נכון, ולהתפשר לקראת המבחן הבא.